Voileipäkakku. Siinäpä taas semmoinen sana, josta jollekin nousee vesi kielelle ja toisia puistatuttaa. Itse kuuluin joskus kauan aikaa sitten tuohon jälkimmäiseen joukkoon. Nykyään jätän ne makeat kakut kokonaan väliin ja keskityn täysillä suolaisiin herkkuihin ja jos voileipäkakkua on tarjolla niin a’vot! Mieheni syntymäpäivä lähestyi ja tiedustelin häneltä, että mitäs hän haluaisi syntymäpäivänään syödä. Vastaus tuli nopeasti; voileipäkakkua. Mä oon viimeksi tehnyt ihan oikeaa voileipäkakkua varmaan joskus 20 vuotta sitten, joten ei muuta kuin härkää sarvista ja kokeilemaan! Tästä tuli sellainen miedon makuinen kalakakku.
Pohja
16 viipaletta esim. Oululaisen täysjyväpaahtoleipää (500 g)
0,5 dl kurkkusalaattia
Savulohitäyte
200 g savukirjolohta perattuna
100 g maustamatonta, laktoositonta tuorejuustoa
100 g laktoositonta ranskankermaa
1 tl sitruunapippuria
3 rkl sitruunamehua
1 dl ruohosipulia
Kananmunatäyte
4 kananmunaa
100 g maustamatonta, laktoositonta tuorejuustoa
1 dl majoneesia
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
½ rkl sitruunanmehua
½ tl suolaa
Päälle
200 g laktoositonta ruohosipuli tuorejuustoa (esim. Valio)
150 g laktoositonta ranskankermaa
1/2 tl kalamaustetta
n. 100 – 150 g kylmäsavustettua kirjolohta
kirsikkatomaattia
kurkkua
jääsalaattia
Aloita voileipäkakun valmistaminen hienontamalla savukala haarukalla (poista ruodot huolellisesti). Lisää ranskankerma, mausteet ja hienonnettu ruohosipuli. Sekoita niin pitkään, että aineet sekoittuvat. Siirrä täyte kylmään.
Keitä kananmunat koviksi. Jäähdytä, kuori ja hienonna ne. Sekoita kananmunatäytteen kaikki ainekset keskenään. Siirrä täyte kylmään.
Leikkaa leipäviipaleista reunat mahdollisimman ohuesti pois. Kostuta kaksi leivinpaperia ja tee niistä alusta (laita osittain päällekkäin).
Aseta neljä leipäviipaletta peräkkäin leivinpapereiden päälle. Levitä 1/2 kalatäytteestä viipaleille. Jatka tämän jälkeen ns. tiilitalotekniikalla (eli ei laiteta saumoja samaan kohtaan, jolloin kakku pysyy paremmin kasassa, kts. kuva) seuraavaan leipäkerrokseen ja laita siihen ensiksi kurkkusalaattia ja tämän jälkeen kananmunatäyte. Sitten taas leipäkerros ja loput kalatäytteestä ja lopuksi vielä leipäviipaleet päälle.
Kiedo voileipäkakku kosteiden papereiden sisään tiukaksi paketiksi ja laita muovipussiin. Siirrä kakku jääkaappiin ja laita painoksi esim. leikkuulauta ja sen päälle esim. kaksi litran maitopurkkia peräkkäin. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
Seuraavana päivänä on sitten koristelua eli notkista tuorejuusto ja sekoita ranskankerma joukkoon sekä kalamauste. Levitä päällyste kakun päälle. Koristele kylmäsavulohisiivuilla, kirsikkatomaateilla, kurkulla ja jääsalaatilla.
Ota kakku juuri ennen tarjoilua jääkaapista. Herkuttele isommalla tai pienemmällä porukalla! Älä säilytä kakkua pitkään lämpimässä, ettei tule ruokapöpöä.
#voileipäkakku #kalakakku #kala #savulohi #kylmäsavulohi #kananmuna #laktoositon #suolainen #suolainenleivonnainen #kakku #suolainenkakku #juhlat #juhla