Eilen oli niin hyvällä hinnalla kokonaista kirjolohta Stockkalla tyrkyllä, että pakkohan sitä oli käydä ostamassa. Aattelin, että joskos sitä jonkinmoisen lohilaatikon nopeaksi arkiruuaksi väsää ja toisesta puolikkaasta (ja ruodon rämppeistä) sitten ensi viikolla lohikeiton.
Valmista peruna-sipulisekoitusta ei ko. kaupasta tällä kertaa löytynyt, joten ostin sitten pelkkiä perunasuikaleita, kun tosiaan äkkiä valmistuvaa ruokaa halajasin. Nooh, eihän se ihan puolessa tunnissa ruuaksi asti valmistunut (menihän siinä kalan fileoinnissakin meikäläiseltä jo tovi), mutta ihan hyvää perusruokaa kuitenkin tuli. 🙂
1 kg Apetit perunasuikaleita pakasteesta
1 makea sipuli, siivutettuna
1 punainen chili, pilkottuna
2 prk Valion kolme sipulia ruokakermaa
muutama rouhaisu suolaa
n. 500 g lohta fileoituna
valmista kalamaustetta tai esim. tilliä, sitruunapippuria, sitruunamehua jne.
(1 pieni prk smetanaa)
Laita perunasuikaleet vuokaan ja siivutetut sipulit ja pilkottu chili siihen päälle. Kaada kermat perunoiden päälle ja laita vuoka uuniin 200 asteeseen.
Tässä vaiheessa on hyvä fileoida se lohi, jos et ole valmiiksi fileoituna sitä ostanut. 🙂 Jos fileoit itse, säästä ruodot jne. (laita pakastepussiin ja pakasta) hyväksi kalakeiton liemipohjaksi.
Kun perunat ovat kypsyneet n. 25 minuuttia, ota vuoka pois uunista ja laita lohi nahkapuoli ylöspäin perunoiden päälle. Laita koko komeus (ilman mausteita) uuniin n. 10 minuutiksi, tämän jälkeen vuoka pois uunista ja kääri haarukan avulla nahka pois. Lisää haluamasi mausteet (ja smetana -> tykkään käyttää lohen kanssa, kun tuo mukavasti pientä happamuutta) ja vuoka takaisin uuniin n. 10 minuutiksi tai kunnes kala on kypsää.