Madekeitto (6 annosta)
Oon muutamaan otteeseen niin viime kuin tänäkin vuonna tuijotellut kalatiskillä semmoista rumilusta kuin made, jota myös matikaksi kutsutaan. Kovasti mateesta tehtyä keittoa on kehuttu, itse en ole sitä tähän ikään mennessä ikinä maistanut (tai en ainakaan tietoisesti) saati valmistanut. Nyt aattelin sitten rohkeasti ottaa ns. härkää sarvista tai no tässä tapauksessa kalaa niskasta kiinni ja laittaa koklailut ja kokkailut kehiin. Mateessa oli myös mätiä, jonka otin talteen. Mädillä herkutellaan sitten myöhemmin blinien tai ruisnappien kanssa.
n. 1,3kg:n painoinen, nyljetty made
Keitinliemi
n. 1 – 2 l vettä
1 ½ tl suolaa
1 sipuli
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
Keitto
1 sipuli
1 pieni purjo
2 porkkanaa
1 kg perunaa
1 rkl laktoositonta voita
2 dl laktoositonta kuohukermaa
Valmista ensin madeliemi. Voit pyytää kalakauppiasta nylkemään made ja poistamaan sen kidukset sekä selkäevä. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti (ja maksa). Huuhdo kala. Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna (mä laitoin kokonaisena) kattilaan. Lisää kylmää vettä niin paljon, että kala peittyy. Kuori sipuli, leikkaa lohkoiksi ja laita lohkot kattilaan kalan kanssa. Lisää mausteet. Kiehauta ja kuori vaahto pinnalta. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kuullota hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää kattilaan viipaloidut porkkanat ja kuutioidut perunat, jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat kypsiä. (Jos haluat lisätä keittoon mukaan mateen maksan, lisää se huuhdeltuna ja paloiteltuna ennen kuin porkkanat ja perunat ovat kypsiä ja keitä vielä hetki. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki eivät mateen maksan mausta pidä).
Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat ja kerma. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa esimerkiksi paahdetun ruisleivän kanssa.
#made #matikka #kalaruoka #turskakala #keitto #kalakeitto #keskitalvenkeitto #talviruoka #talvikeitto #madekeitto #matikkakeitto #laktoositon #gluteeniton #burbot #fish #fishmeal #fishsoup #soup #wintersoup #burbotsoup #glutenfree #lactosefree