Me tykätään kovasti graavatusta lohesta ja kotitekoiset graavilohet pesee mennentullen kaupan graavilohet. Muutamana jouluna olen tehnyt konjakkigraavattua lohta ja sekin on maistunut, ilmeisesti myös varkaille 😉 (meillä kävi joulupäivänä 2015 mökillä varkaita, jotka veivät mennessään terassilta juomien lisäksi kaikki kalaruuat).
Jos siis haluat käyttää jotain muuta alkoholijuomaa kuin viskiä graavaukseen, käytä esim. konjakkia tai vaikka lime- tai sitruunavodkaa.
n. 400 g lohta
merisuolaa
sokeria
2 cl viskiä
leivinpaperia
Kuivaa lohen pinta ja jos poista näkyvät ruodot. Laita kala leivinpaperin päälle ja ripottele pintaan hieman sokeria ja merisuolaa reilusti (silleen että näkyy). Kaada viski tasaisesti kalan päälle ja kääri leivinpaperiin. Kannattaa laittaa vielä toinen leivinpaperi ympärille, jotta viski ei karkaa. Lohi sopivan kokoiseen astiaan, jotain pikkupainoa päälle (esim. lautanen) ja lohi graavaantumaan päiväksi tai pariksi. Käännä graavaantumisen puolivälissä.
Kaavi ylimääräiset suolat pois, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile sellaisenaan esim. alkuruokana, herkuttele leivän päällä tai uusien perunoiden kera.
#graavattukala #viski #lohi #alkuruoka #helppoajahyvää