Kesäloman aikana (kun uni ei vaan tule silmään) mulle on tullut tavaksi katsella kännyn kautta ohjelmaa “Sinkkuillallinen”. Ko. ohjelmassa treffiseura valitaan pelkästään kolmen ruokalajin menun perusteella. Monesti suosittu jälkiruoka on ollut brownie, jota sitten on tehty kotikeittiöissä enemmän ja vähemmän onnistuneesti. Mä en ollut ikinä brownieta tehnyt, joten pakkohan sitä oli sitten lähteä kokeilemaan. Yllätyin, kuinka helppoa tämän leivonnaisen tekeminen on, paiston kanssa pitää vaan olla tarkkana, ettei brownie pääse kuivaksi. Alkuperäinen resepti on jälkiruokakuningatar Nigellan arkistosta.
200 g (laktoositonta) voita
200 g tummaa suklaata (esim. Fazer)
3 isoa kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl gluteenittomia jauhoja (tai vehnäjauhoja, mutta sitten leivos ei ole enää GL)
100 g valkosuklaata (esim. Fazer)
1 dl suolapähkinöitä (tai jos et käytä pähkinöitä, lisää taikinaan ripaus suolaa)
Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen.
Paloittele voi ja tumma suklaa kattilaan, sulata ja jäähdytä. Vatkaa sekaisin munat ja sokeri. Lisää seoksen joukkoon jäähtynyt voi-suklaaseos ja sekoita. Paloittele valkosuklaa. Lisää taikinaseokseen jauhot, suolapähkinät (tai suola) sekä paloiteltu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (mulla oli n. 30 x 22 cm kokoinen lasivuoka).
Paista uunissa niin kauan, että brownie alkaa hieman irrota reunoilta, mutta on keskeltä vielä hieman löysää. Paistoaika on uunista ja vuoan koosta riippuen n. 15 – 25 minuuttia. Mulla paistoaika oli 27 minuuttia, jolloin uunivuokaa hieman ‘ravistaessa’ taikina oli keskeltä vähän ‘hyllyvää’.
Anna brownien jäähtyä ennen leikkaamista paloihin. Brownie on parhaimmillaan oltuaan yön yli jääkaapissa.
Tarjoile vaniljajäätelön ja/tai mansikkahillon kanssa (mulla oli mansikka-rosmariinihilloa).
#brownie #suklaa #tummasuklaa #valkosuklaa #pähkinä #suolapähkinä #mansikka #hillo #jäätelö #jälkiruoka #jälkkäri #kahvinkanssa #makeanhimoon #helpostihyvää #herkutteluun #gluteeniton