Käytiin hääpäivänä Nili-Porossa syömässä ja koska listalla oli poronkäristyskeittoa, sitä piti ilman muuta ottaa (poronliharavintolassa kun oltiin) alkuruuaksi. Ihastuin keiton täyteläisyyteen, joten “pakkohan” sitä oli itsekin koklata. Eihän tästä ny tietenkään tullut samanlaista kuin ko. ravintolassa, mutta todella hyvää kuitenkin (vaikka itse sanonkin 😉 )!
25g laktoositonta voita
n. 500g poronkäristyslihaa (meillä oli lapakäristystä)
1 pieni sipuli
1 kg perunoita
3 keskikokoista porkkanaa
4 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 tl rosepippuria (sormin murskattuna)
6 dl laktoositon kuohukermaa
4 cl konjakkia
1/2 dl valkoviiniä
n. 3 rkl silputtua persiljaa
Sulata voi kattilassa. Lisää käristysliha (ei haittaa vaikka olisi jäässä) ja paista, kunnes lihanpalat irtoavat toisistaan. Kuori ja silppua sipuli (jos käytät kesäsipulia, sitä ei tarvitse kuoria ja voit käyttää sen varsineen). Kuori ja viipaloi porkkanat (jos käytät kesäporkkanaa, sitä ei tarvitse kuoria).
Lisää vesi, kasvisliemikuutiot, silputtu sipuli sekä murskattu rosepippuri. Sekoita. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä n. 40 – 45 minuuttia, kunnes liha on mureaa.
Lisää pilkotut porkkanat kattilaan. Kuori perunat ja pilko ne (suht’koht’ pieniksi) palasiksi. Lisää kerma, konjakki ja valkoviini kattilaan, kiehauta ja lisää pilkotut perunat. Kun perunat ovat lähes kypsiä (eli n. 15 – 20 min. keittämisen jälkeen), lisää silputtu persilja. Keitä perunat kypsiksi ja nauti alku- tai pääruokana!
#poro #poronkäristys #poronliha #keitto #soppa #kermainenkeitto #poronlihakeitto #poronlihasoppa #alkuruoka #pääruoka #gluteeniton #laktoositon #lappi #herkkualapista #lapinherkku #hyväälapista #paikallinenliha