Käytiin kauppahallissa ”metsästämässä” karitsan potkia. Niitä löytyikin Laatulihasta ja samalla kun kauppias siinä pakkaili potkia paperiin, mä huomasin häränhännät. Totesin ukolleni, että mitäs jos ostettais tuollaisia ja kokeiltas tehdä niistä jotain (mitään aavistustakaan ei ollut mitä niistä voisi tehdä, kun ehkä keittoa). Ukko oli samaa mieltä, kun ei ollut hännät hinnallakaan pilattu (7,90 euroa/kilo), että laitetaan sitten muutamat kappaleet pakettiin. Googlettamalla löytyikin muutama herkullisen kuuloinen ”tahmainen” resepti. Mä lähdin muokkailemaan Siskot Kokkaa -sivuston reseptiä. Tuloksena oli aivan äärimmäisen hyvää ja mehevää pataruoka! Suosittelen koklaamaan!
pieni nokare laktoositonta voita
6 palaa häränhäntää
1 porkkana
3 salottisipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
2 siivua pekonia
2 laakerinlehteä
pieni nippu timjaminoksia
rosmariininoksa
2 dl punaviiniä (tähän käy myös hyvä alkoholiton punaviini)
3 dl makeaa sherryä (mä käytin Valdespinon Cream Sherryä) tai portviiniä
1 rkl kanafondia
2 ½ dl vettä
(suolaa)
Ota häränhännät huoneenlämpöön noin tuntia paria ennen kuin aloitat ruuanlaiton.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori porkkana ja paloittele se reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori myös salottisipulit ja halkaise ne. Paloittele pekonisiivut. Sulata voi kannellisessa uunipadassa ja ruskista häntäpalat joka puolelta. Nosta ruskistetut hännät lautaselle ja paista porkkanan paloja, sipulilohkoja ja paloiteltua pekonia hetken aikaa padassa.
Lisää pataan häntäpalat ja kaada päälle sekä sherry että punaviini sekä veteen sekoitettu kanafondi. Lisää timjami, rosmariini ja laakerinlehdet. Kiehauta. Laita pataan kansi päälle ja laita pata kuumaan 200 asteiseen uuniin. Kun liemi taas kiehuu, pudota lämpötila 150 asteeseen. Hauduttele uunissa kannen alla noin 3 ½ tuntia, kunnes liha on kypsää. Tarkista nesteen tilanne välillä ja jos neste alkaa ”katoamaan”, lisää sherry-vesiseosta (50/50 suhteella).
Kun liha on kypsää, nosta pata uunista. Ota häntäpalat pois padasta ja siivilöi kasvikset liemestä erilliseen kulhoon. Siirrä lihat takaisin pataan ja kaada päälle siivilöity liemi. Kuumenna pata kiehuvaksi liedellä ja valele häntäpaloja liemellä (tässä toimii erinomaisesti ihan perus ruokalusikka). Kun liemi on paksuuntunut kastikkeeksi, on hännät valmiina tarjottavaksi. Tarkista ennen tarjoilua suola. Tarjoile pata perunamuusin, keitetyn perunan tai riisin kera. Lisukkeeksi sopii myös pitkät ohuet pavut sekä patonki, jolla saat kaavittua lautaselta viimeisetkin kastikkeenrippeet suuhusi.
#häränhäntä #punaviini #sherry #portviini #liharuoka #pääruoka #pataruoka #uuniruoka #slowfood #gluteeniton #laktoositon