Tässä on sellainen ruoka, jonka valmistamista mietin jonkin aikaa (pelkäsin ruohon maistuvan ruuasta läpi), mutta pakkohan oli kokeilla kun työkaverini kehui sitä hyväksi. Ja hyväähän tämä oli! Kannattaa rohkeasti kokeilla. 🙂 Meillä käytettiin ohjeesta poiketen lampaan niskaa valmiiksi paloiteltuna (ei siis tarttenut muuta kuin padasta lautaselle nostella), sopi mainiosti tällaiseen pitkästi haudutettavaan ruokaan. Foliota ei käytetty, padan kansi ajoi saman asian. 🙂 Eli mentiinköhän (taaskaan) alkuperäisen ohjeen mukaan… 😀 No ehkä ainaski osittain. Lisukkeena oli papuja sekä raakapaistettuja perunoita mintulla ja valkosipulilla maustettuna.
Valmistusaika:
45 min + 6 t
Määrä:
4 ruokailijalle
Ainekset
1 (n. 1 1/2 kg) karitsanlapa
1 dl rypsiöljyä
n. 2 rkl hienoa merisuolaa
2 tl mustapippuria myllystä
1 kokonainen valkosipuli
Heinäpeti
3 kourallista kuivattua luomuheinää
2 dl valkoviiniä
1 l vettä
Paistoliemikastike
karitsan haudutusliemi
75 g voita
1 ruukku persiljaa
Valmistusohjeet
1 Voit pyytää lihakauppiasta sahaamaan lavasta etupotkan pois, jotta lapa mahtuu paremmin pataan. Laita uuni kuumenemaan tasalämmöllä 120 asteeseen tai kiertoilmalla 100 asteeseen. Laita heinät likoamaan lämpimään veteen 10 minuutiksi.
2 Kuumenna öljy laakeassa paistinpannussa ja ruskista lapa kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Murskaa valkosipulinkynnet käsin niin, että kuoret jäävät mukaan. Laita heinä, viini ja vesi isoon uunivuokaan. Muotoile heinästä keko ja nosta lapa päälle niin, että heinää jää lavan alle ja reunoille. Taputtele heinää myös lavan päälle. Laita valkosipulit lavan reunoille, lähelle lihaa. Peitä pata foliolla ja kypsennä uunissa 6 tuntia.
3 Ota lapa uunista ja nosta uunin lämpö tasalämmöllä 220 asteeseen tai kiertoilmalla 200 asteeseen. Nosta lapa työlaudalle nurin päin. Poista luut käsin kiertämällä ja vetämällä. Tämän pitäisi onnistua helposti, kun liha on täysin kypsää. Laita lapa takaisin vuokaan ja paahda uunissa vielä ilman foliota 20 min, jotta liha ruskistuu.
4 Kaada liemi valkosipuleineen kattilaan. Keitä melko kovalla lämmöllä noin 10 min, kunnes lientä on jäljellä noin 5 dl. Hienonna persilja. Vatkaa voi ja persilja joukkoon ja tarkista maku.
5 Viipaloi karitsanlapa ja nosta takaisin pataan heinien päälle. Lusikoi hiukan kastiketta päälle ja laita loput kastikekannuun. Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi leipurinperunat tai kokonaisena paahdetut porkkanat.
Ohje: Sami Tallberg
#karitsaaheinäpedillä #heinäpeti #karitsa