Meille oli tulossa pari nuorta miehenalkua kylään. Kun heiltä ruokatoivetta kysäsin, niin vastaus oli, että lammasta ja sitä mitä on aiemminkin tehty. Nooh, sehän tietty passasi meille enempi kuin hyvin! 🙂 Aiemmin ollaan käytetty tähän sekä lampaan luutonta paistia (kuten myös putkipaistia), joten tällä kertaa kokeilin sitten karitsan paistia. Oikein hyvää oli tämäkin! Lisukkeena juuresten lisäksi meillä oli kermaiset valkosipuliperunat. Alkuperäinen ohje on lammasreseptit -sivustolla, jossa ruokaan on käytetty lampaanviulua.
Huom. mikäli käytät pakastettua lampaan lihaa, ota se jääkaappiin sulamaan ainakin 2 – 3 vuorokautta aiemmin. Meidän jääkaapin alaosassa vajaan 3 kg:n kokoinen paisti sulaa 3 – 4 vuorokautta, joten enemmin kannattaa liha ottaa sulamaan vähän liian aikaisin kuin myöhään…
n. 1,5 – 2 kg karitsan tai lampaan paistia, lampaan putkiluupaistia tai lampaanviulua
1 sitruunan mehu
5 murskattua valkosipulin kynttä (jos käytät tuoreita, niin laita enempi)
½ dl tuoretta minttua hienonnettuna
muutama oksa tuoretta rosmariinia, hienonna
1 tl merisuolaa
1 l maustamatonta laktoositonta jogurttia
6 valkosipulin kynttä puolitettuna
pala lanttua
muutama porkkana
1 pss (banaani)salottisipulia
1 dl vettä
Valeluliemi
1 dl vahvaa kahvia
½ dl laktoositonta kuohukermaa
½ dl hunajaa
Sekoita yhteen sitruunan mehu, murskatut valkosipulin kynnet, hienonnettu minttu ja rosmariini sekä merisuola. Laita paisti pussiin ja kaada mausteseos päälle. Pyörittele pussia, jotta seos tarttuu tasaisesti lihan pintaan. Anna maustua jääkaapissa vuorokausi tai kaksi, kääntele pussia välillä.
Kun paisti on maustunut mausteseoksessa sen päivän tahi toisenkin, kaada litra maustamatonta jogurttia pussiin ja pyöräyttele, jotta jogurtti löytää tiensä lihan ympärille. Laita pussukka taas jääkaappiin vuorokaudeksi.
Kuori ja paloittele lanttu ja porkkanat. Kuori myös salottisipulit. Laita lantun ja porkkanan palaset sekä salottisipulit uunin kestävän vuoan pohjalle. Maustumisajan täytyttyä, ota liha jääkaapista ja kuivaa liha suurimmalta osin (ei siis tartte olla rutikuiva pinta). Pistele lihan pintaan viiltoja, johon upotat puolitettuja valkosipulinkynsiä. Laita paisti juuresten päälle ja lisää pannulle desi vettä. Valmista valeluliemi eli sekoita kuuman, vahvan kahvin sekaan hunaja ja kerma. Valele lihaa paiston aikana useaan kertaan valeluliemellä.
Paista 125 asteessa, kunnes kypsyys on sopiva eli mediumissa lihan sisälämpötila on n. 60 – 65 astetta ja kypsässä n. 70 – 75 astetta. PS. Lihan lämpötila nousee vielä uunista pois ottamisen jälkeenkin. Anna lihan levätä folion alla vartin verran ennen leikkaamista.
#lammas #karitsa #lampaanpaisti #karitsanpaisti #lampaanliha #karitsanliha #lampaanviulu #putkiluupaisti #uuniruoka #putkiluupaisti #jogurttimarinadi #jogurttimarinadilampaalle #tuplamarinadi #pääruoka #slowfood #gluteeniton #laktoositon