Mulla oli testissä gluteenittoman tuorepastan teko. Pastaa olin päättänyt tarjota hepan ulkofileen kanssa, joten jotain hyvää kastiketta ruoka kaipasi, sellaista joka kävisi niin pastan kuin pihvin kanssa. Olin joskus aiemmin kokeillut karpalokastikkeen tekoa ja siitä tuli jo silloin varsin hyvää. Tästä tuli, vaikka itse sanonkin, vieläkin parempaa, jopa aivan erinomaista!
1 dl muscovadosokeria
1 ½ dl karpaloita
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 salottisipuli
1 porkkana
1 valkosipulin kynsi
tuoretta timjamia
1 rkl riistafondia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
suurehko nokare voita (kastikkeen kiillottamiseen)
Kuumenna sokeri pannulla (varo ettei sokeri pala). Kun sokeri on kuumaa, lisää karpalot ja pyörittele niitä sokerissa, kunnes ne alkavat mehustua.
Lisää pannulle punaviini, vesi, puolitettu salottisipuli, puolitettu valkosipulin kynsi, paloiteltu porkkana, tuore timjami ja riistafondi sekä mausteet. Keittele kokoon noin 20 minuuttia. Siivilöi kastike pieneen kattilaan ja kuumenna se. Lisää reilu voinokare kastikkeen sekaan, saat kastikkeeseen kunnon kiillon.
Tarjoile esim. riistan, hevosen tai naudan ulko- tai sisäfileen ja/tai pastan kera.
#karpalo #kastike #punaviini #tummakastike #karpalokastike #riista #laktoositon #maidoton #gluteeniton #pihvi #lisuke