Harrastettiin työkaverin kanssa vaihtotaloutta, hän antoi minulle käyttämättömän pastakoneen ja mä hänelle ison purkillisen paholaisen hilloa. Aika hyvä diili, vai mitä! ? Nyt sitten oli otettava sitä härkää sarvista ja lähdettävä koklaamaan pastan tekoa. Ja tietenkin mä aloitin siitä ”helpoimmasta” eli testiin gluteeniton pasta ja sitä tietenkin täytettynä – ravioli. No, ravioleja en pelkästään tehnyt, vaan kokeilin vähän jos jonkinmoista muotoa. Sellainen tortellinityyppinen oli ehkä paras ja sitä, kuten epätoivoista yritystä raviolista, tarjottiin hevosen ulkofileen ja karpalokastikkeen kera.
Pastataikina
reilu 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 tl psylliumia
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
Täyte:
200 g Valio Viola ruohosipuli tuorejuustoa
1 1/2 dl tuoretta timjamisilppua
pari rouhaisua suolamyllystä
Sekoita 2 dl:an jauhoja psyllium. Kaada jauhot pöydälle. Muotoile kuoppa jauhokasan keskelle ja riko siihen kananmunat. Työstä jauhot ja kananmunat tasaiseksi taikinaksi. Taikina on aluksi tahmainen ja tuntuu ettei jauhot sekoitu ikinä kananmuniin. Kyllä ne sekoittuu, mutta saattaa olla, että jauhoja täytyy lisätä (mä jouduin lisäämään reilut pari ruokalusikkaa).
Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Taikinan kuuluu olla notkeaa. Kääri taikina muovikelmuun ja aseta lepäämään jääkaappiin reiluksi puoleksi tunniksi (ei haittaa vaikka olisi pitempäänkin).
Tee taikinan lepuutuksen aikana täyte. Silppua tuore timjami saksien avulla silpuksi. Sekoita silppu tuorejuuston kanssa ja lisää muutama rouhaisu suolaa.
Ota taikina esille ja litistä se. Vaivaa taikina pastakoneen kautta useampaan kertaan (mä “ajoin” 5 kertaa).
Kun taikina on tasaista ja haluat tehdä ravioleja, tee siitä todella ohut ja pitkä levy jauhotetulle pöydälle. Jos sinulla ei ole pastakonetta, kauli taikina jauhotetulle työpöydälle oikein ohueksi neliöksi. Mulla taikina jäi liian paksuksi, joten ruokaillessa taikina tuntui paksulta ja kumimaiselta. Tämä oppina ensi kertaa varten, pastan tarvitsee olla niin ohutta, että siitä melkein paistaa päivä läpi.
Jos teet ravioleja (pitkä levy), asettele toiselle puolelle taikinaa noin teelusikallisen kokoisia täytekekoja tasaisin välein, niin monta kuin saat mahtumaan. Yhden raviolin koko on noin 5 cm. Kun olet täyttänyt “toisen puolikkaan”, voitele raviolien välit vedellä. Taita loput taikinasta täytteen yli ja paina sormin niin, että taikinalevyt tarttuvat toisiinsa kekojen välissä. Leikkaa veitsellä tai taikinarullalla raviolityynyiksi.
Mikäli teet jonkin muun muotoista täytettyä pastaa, laita niihinkin täytteeksi noin teelusikka täytettä.
Anna pastan kuivahtaa noin puoli tuntia.
Kun pasta on kuivahtanut, lisää pastoja muutama kappale kerrallaan runsaaseen, kiehuvaan ja reilulla suolalla maustettuun veteen. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, keitä ravioleja n. 5 minuuttia. Valuta.
JK. Mä tosiaan tein jos jonkinmuotoisia kappaleita niin sormin kuin pöydällä, jotta pääsin kokeilemaan mikä toimii parhaiten ja mun mielestä ehkä paras oli tortelliinin näköinen pasta.
#pasta #tuorepasta #täytettypasta #kasvis #lisuke #pääruoka #gluteeniton #laktoositon