Lammasruuat vie ajatuksen helpostikin Kreikan maisemiin ja niihin ihaniin ruokiin mitä siellä lampaasta tarjoavat (ja kieltämättä Kreikan lomilla tulee syötyä lammasta lähes päivittäin). Kotona yritän tehdä lammasta mahdollisimman usein (siis muulloinkin kuin pääsiäisenä), sillä kuten aiemmin on jo maininnutkin, lampaanliha on meidän suurta herkkua. Tällä kertaa haettiin kauppahallista hyvää lampaanjauhelihaa, josta ajattelin kreikkalaistyyppiset lihapullat pyöräyttää. Senpä tein, hyvää tuli ja oikein hyvältä maistui kreikkalaisen salaatin kanssa.
1 kg lampaanjauhelihaa (jos lammas hirmuisesti ahdistaa, niin voi käyttää myös sika-nautaa)
3 rkl kuivattua rosmariinia
2 rkl kuivattua minttua
1 tl hienoa merisuolaa
4 valkosipulin kynttä
4 rkl silputtua sipulia
200 g fetajuustoa, esim. Rainbow (salaattijuustokin käy)
Ota jauheliha huoneenlämpöön n. puolta tuntia ennen käyttöä. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Murenna fetajuusto haarukalla lautaselle. Sekoita jauhelihan sekaan mausteet, murskattu valkosipuli sekä murennettu fetajuusto. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei se sitkostu eli sekoita vaan sen verran, että saa ainekset sekaisin. Pyörittele massasta pyöryköitä (reilu ruokalusikallinen jauhelihaa per pyörykkä) ja paista pyörykät pienissä erin voissa paistinpannulla tai uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia. Eikä haittaa ollenkaan vaikka pyöryköiden sisusta jää vaaleanpunaiseksi. ? Tarjoile kevyemmin kreikkalaisen salaatin ja tsatsikin kera tai esim. valkosipulikermaperunoiden kera. Lihapullat sopii myös hyvin alkuruuaksi tai osaksi alkuruokalajitelmaa.
#lammas #lampaanjauheliha #jauheliha #lammaspulla #lammaslihapullat #kreikka #lihapulla #pääruoka #alkupalapöytä #alkupala #gluteeniton #laktoositon #valkosipuli