Rakastan Kreikkaa, kreikkalaisten ystävällisyyttä, ilmastoa ja ennen kaikkea kreikkalaisia (lammas)ruokia. Tässä yksi herkullisista ruuista; stifado eli kreikkalainen lihapata. Tätä jotkut tekee naudanlihasta, mun mielestä tää pitää tehdä lampaasta, koska kyse on kuitenkin kreikkalaisesta ruuasta (ei se mikään ruokahäväistys ole, jos tämän tekee myös jostain muusta lihasta, vaikka sitten siitä naudasta ??). Aikaa vie jonkin verran, mutta on kaiken odotuksen arvoista!
n. 1 kg lampaan luullista paistia (pyydä tarvittaessa kauppiasta pienentämään luut)
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipuli
25 g voita
tilkka (reilu 3 rkl) oliiviöljyä
1 dl vettä
2 rkl Mutti tomaattipyreetä
400 g Mutti kuorittuja tomaatteja
1/2 tl jauhettua neilikkaa
5 maustepippuria
2 tl suolaa
1/2 dl punaviinietikkaa
2 rkl fariinisokeria
1 rkl hunajaa
3 laakerinlehteä
2 kanelitankoa
3 dl punaviiniä
Ota liha huoneenlämpöön reilu tunti ennen ruuanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen.
Kuori sipuli ja lohko reiluiksi palasiksi. Kuori myös valkosipulin kynnet. Siirrä ne sivuun hetkeksi odottamaan.
Leikkaa liha suurehkoiksi palasiksi. Ruskista palat paistinpannulla voi-öljyseoksessa muutamassa erässä kauniin ruskeiksi ja nosta palat kannelliseen uunivuokaan.
Lisää pannuun sipulit ja kuullota hetki koko ajan sekoittaen. Kaada vesi pannuun, ”raaputa” paistinpannu puhtaaksi, lisää joukkoon tomaattipyree, kuoritut tomaatit, mausteet sekä suola ja anna kiehahtaa. Lisää etikka ja kaada seos pataan.
Huuhtele paistinpannu punaviinitilkalla.
Lisää pataan laakerinlehdet, kanelitangot, sokeri, hunaja ja loput viinistä. Hauduta uunissa kannen alla n. 4 – 5 tuntia.
Viimeisen tunnin ajaksi voit ottaa kannen pois, niin pata vähän saostuu.
Stifadon voi tarjota esim. salaatin ja leivän kanssa, myös erilaiset perunat käy hyvin (Kreikassa lähes aina mukana tulee ranskalaiset) ja tietenkin tsatsiki on oivallinen lisuke. Mää tarjosin tällä kertaa stifadon kanssa uuniperunoita, jotka oli kypsennetty suolapedillä.
#lammas #lammasruoka #pataruoka #lihapata #pääruoka #kreikka #kreikkalainenruoka #gluteeniton #laktoositon #slowfood #helpostihyvä