Lammasborssi
Saatiin kunnon setti karitsanlihaa ja mukana tuli myös luita. Mulla tietenkin alkoi silmissä siintämään joku pitkään haudutettu keitto. Aikani googleteltuani, pompsahti Soppa365:n borssikeiton resepti eteeni. Eipäs ole hetkeen tullutkaan syötyä borssikeittoa ja kun olin juuri edellisviikkona tehnyt valkojuuresta sosekeiton, niin ajattelinpa, että nythän sitä voisikin sitten kokeilla borssikeittoon. Ei muuta kuin jälleen kerran tuumasta toimeen, pikkuruisin muutoksin alkuperäiseen reseptiin, kuten käytännössä aina. ?
n. 1 kg lampaan/karitsan luullista lihaa
iso nokare laktoositonta voita
2 keskikokoista keltasipulia
2 yksikyntistä valkosipulinkynttä
n. 1/2 kg valkokaalia
3 porkkanaa
1 kg valkojuurta (voit toki käyttää myös perinteisesti punajuurta)
2 kasviliemikuutiota/-fondia
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua rosmariinia
2 laakerinlehteä
1 prk (390 g) Mutti paseerattua tomaattia
3/4 dl punaviinietikkaa
1 l vettä
(suolaa)
Leikkaa liha luun ympäriltä ja paloittele sellaiseksi suuhun sopiviksi paloiksi.
Hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaali suikaleiksi. Kuori porkkanat ja punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.
Kuumenna voi laakeassa isossa kattilassa, lisää paloitellut lihat ja luut ja paista niitä sen aikaa, kun kuorit ja hienonnat sipulit. Lisää sipulit joukkoon ja sekoita.
Leikkaa kaali suikaleiksi ja laita kattilaan. Lisää litran verran vettä ja kasvisliemikuutiot/-fondit. Kuumenna kiehuvaksi. Sillä välin kun odottelet keiton kiehumista, kuori ja raasta porkkanat ja punajuuret karkeaksi raasteeksi.
Kun vesi kiehuu, lisää porkkana- ja punajuuriraaste joukkoon sekä paseerattu tomaatti, mausteet ja etikka.
Keitä miedolla lämmöllä kannen alla n. 2 tuntia eli kunnes liha on mureaa. Tarkista nesteen tilanne välillä ja jos näyttää siltä, että keitto on liian paksua, lisää hieman vettä.
Kun keitto on valmista, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile smetanan kanssa.
#lampaanliha #karitsanliha #keitto #keittoruoka #borssikeitto #valkojuuri #valkokaali #paseerattutomaatti #rosmariini #timjami #laktoositon #pakkaspäivänherkku #talviruoka #syysruoka #smetana #venäläinenkeittiö #paraneepäiväpäivältä #herkullistauudelleenlämmitettynä #lamb #mutton #soup #cabbage #rosemary #thyme #borscht #lactosefree #winterfood #autumnfood #sourcream #foodforcoldwinterday