Lohi on varmaan yksi helpoimpia kaloja kypsentää, sitä kun on suhteellisen vaikea saada kuivaksi. No tietty kaikki kalat saa ylikypsiksi, mutta lohi on onneksi rasvapitoisuutensa vuoksi sieltä “kosteimmasta päästä”.
Me aateltiin tehdä pääsiäisen marokkolaisen lammaspadan alkuruuaksi viskigraavattua lohta ja carpacciota, joten lohta tuli ostettua vähän isompi pala, jotta sitä jäisi myös paistamiseen. S-marketiin oli sopivasti ilmestynyt tämän vuoden ensimmäiset uudet perunatkin (Espanja), joten kalaa ja kastiketta uusien perunoiden kanssa oli meidän pitkäperjantain ruokapläni.
Hollandaisekastiketta en ollut aiemmin tehnyt, googlaamalla löytyi monenmoista reseptiä, mä näin hollandaisekastike-ensikertalaisena ajattelin, että lienee turvallisinta mennä jonkun helpon kaavan mukaan. 🙂 Tästä kastikkeesta tuli oikein hyvä (olin hyvin ylpeä itsestäni 😉 ) vaikka useampaa reseptiä taas sovelsinkin… Hollandaisekastike kannattaa tehdä valmiiksi ennen kuin alkaa kalan paistamisen.
n. 800 g lohta
karkeaa tai keskikarkeaa merisuolaa
voita paistamiseen
Laita lohi suolaantumaan pariksi tunniksi ennen paistoa eli merisuolat kalan pintaan ja kylmään. Kun lohi on suolaantunut, kaavi ylimääräiset suolat pinnalta pois ja leikkaa neljään annospalaan (nahkaa ei tartte poistaa, ei haittaa vaikkei olisi suomustettua).
Laita paistinpannu keskikovalle lämmölle, voita pannuun ja lisää pari lohenpalaa siten, että nahka on paistinpannua vasten (laita kalaa paistinpannulle vain niin paljon, että n. puolet pannusta on edelleen tyhjänä). Paista lohta nahkapuolelta muutamia minuutteja ja käännä lohenpalat lastan avulla toisinpäin. Lohesta alkaa irtoamaan rasvaa, jota voit pienen kauhan tai lusikan avulla lusikoida lohen nahan päälle.
Paista taas muutama minuutti ja käännä lohi vielä kerran nahkapuoli pannuun päin. Tässä vaiheessa lohen lihan tulisi olla pinnalta nätin ruskeaa ja kalan lähes kypsää. Lusikoi taas rasvaa kalan pinnalle ja minuutin parin päästä kala on valmis syötäväksi. 🙂 Nosta lohenpalat lautaselle, perunaa kylkeen ja hollandaisekastiketta mukaan ja kyllä on hyvää. 😉
Hollandaisekastike (helpohko)
3 munankeltuaista
1,5 rkl vettä
1,5 rkl vaaleaa balsamietikkaa
150 g voita
limen mehua
valkopippuria myllystä
(suolaa)
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset (pyri saamaan valkuaiset mahdollisimman hyvin pois, ne voit käyttää vaikka marenkiin tai vähän valkuaispitoisempaan munakkaaseen). Sulata voi kattilassa niin, että sakka laskeutuu pohjalle, mutta älä keitä.
Sekoita pienessä teräskattilassa/-astiassa keltuaiset ja vesi-etikkaseos ja vatkaa vesihauteessa (vesihaude: laita isompaan kattilaan vettä kiehumaan ja laita pienempi kattila/teräsastia isomman kattilan reunoille) kunnes keltuaiset sakenee. Älä kypsennä munia liikaa ettei kastike kokkaroidu. Varo myös kuumaa vesihöyryä, joka nousee sieltä isommasta kattilasta.
Kun munat on saenneet, lisää kirkasta voisulaa pieninä erinä koko ajan sekoittaen. Sekoita kaikki voi, myös se sakkainen osuus seokseen. Mausta limemehulla ja valkopippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.
Vinkki: Jos keltuaiset ei meinaa saostua, älä hätäänny, voisulan lisääminenkin saostaa kastiketta ja voit maustamisenkin jälkeen kypsentää kastiketta vesihauteessa, jolloin se paksuuntuu (näin mulle kävi 🙂 ).
#lohi #paistettulohi #rapeanahka #hollandaise #helppoajahyvää #kastikekalalle