Syksy on kotimaisten omenoiden kulta-aikaa. Tässä reseptissä siskoni on käynyt harventamassa omenapuiden taakkaa ja leiponut mehevän omenapiirakan. Ja kuten hän sanoo: “Syksyyn sopii kuin tappi mattoon, omenapiirakka”. 😀
Tarvitset:
100 g voita (laktoositonta)
3/4 dl sokeria
1 kpl kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa (laktoositonta)
3-4 kpl omenoita (tai voit käyttää 300 g marjoja)
Muruseos:
50 g voita (laktoositonta)
1/2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää hyvin vatkaten muna.
Yhdistä keskenään kuivat aineet. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe seos vuorotellen maidon kanssa voi-sokerivaahdon joukkoon. Näin estät taikinan juoksettumisen.
Voitele piirakkavuoka (halk. 26 cm). Kaada taikina vuokaan ja levitä taikina vehnäjauhoja apuna käyttäen pohjalle ja reunoille.
Jos käytät omenia. Kuori omenat ja lohko ohuiksi siivuiksi tai pieniksi kuutioiksi. Asettele siivut haluamallasi tavalla taikinan päälle.
Jos käytät marjoja, kaada marjat taikinan päälle tasaisesti.
Tee muruseos. Pilko huoneenlämpöinen voi kulhon pohjalle. Lisää muut aineet. Nypi taikina sormin murumaiseksi seokseksi.
Ripottele muruseos omenoiden (tai marjojen) päälle.
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla n. 30 min., kunnes piirakka on kypsä.
Tarjoa lämpöisenä vaniljakastikkeen, kahvin ja hyvän seuran kera.
#omena #omenapiirakka #muruseos #omppupiirakka #syksy #jälkiruoka #vaniljakastike