Lampaan/karitsan potkaa meijän perheessä on tullut tehtyä ties kuinka monet kerrat, possun potkia vai kerran aiemmin. Ensimmäisellä kerralla muistan tehneeni ne vähän samaan tyyliin kuin nuo karitsanpotkatkin (olutta, valkosipulia, sipulia, kokonaisia pippureita), mutta se missä tein virheen oli se, että enpäs sitten huomioinut että porsaan potkat ovat aikas paljonkin isompia kuin karitsan vastaavat ja tarvitsevat myös paljon pidemmän kypsytysajan (kuin sen n. 3 – 4 tuntia). Tästäpä viisastuneena heitin potkat jo aamusella uuniin, jossa ne saivat koko päivän muhia ihan rauhassa. Tällä kertaa myös maustamisessa mentiin vähän toisenlaisiin maisemiin, possu sai aasialaisia makuvaikutteita haudutusliemeensä.
2 porsaan potkaa
(suolaa)
1,5 dl soijaa
3 dl vettä
3 rkl tummaa sokeria
1 tl kokonaisia mustapippureita
10 valkosipulin kynttä
n. 5 cm pala tuoretta inkivääriä
1 pkt (100 g) kevätsipulia
2 – 3 punaista chiliä
Mikäli lihoja ei ole suolattu, leikkaa nahkaan viiltoja ja hiero potkan pintaan suolaa. Potkat pussukaan (tai astiaan) ja jääkaappiin suolaantumaan yön yli.
Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Mittaa astiaan soija, vesi, sokeri ja pippurit. Leikkaa kevätsipuli ja chilit palasiksi ja lisää astiaan. Kuori inkivääri ja raasta se raastimella hienoksi, lisää muiden aineksien kaveriksi astiaan. Kuori myös valkosipulin kynnet ja murskaa ne astiaan muiden aineksien päälle. Sekoita. Kaada seos potkien päälle uuniastiaan. Peitä uuniastia kannella tai leivinpaperilla ja foliolla ja laita 150 asteiseen uuniin pariksi tunniksi. Tiputa tämän jälkeen lämpö 125 asteeseen ja kypsennä noin 5 tuntia.
Vaikka itämaisilla mausteilla mentiinkin, possun kaverina oli kunnon perunamuusi tai muussi, rakkaalla lapsella on monta nimeä… 🙂
#porsaanpotka #possu #potka #possunpotka #slowfood #hidastaruokaa #pataruoka #laktoositon #gluteeniton #helpostihyvää #makujaaasiasta