Mä oon jo pitkään halunnut kokeilla crème bruléen tekoa, mutta jostain syystä se on aina jäänyt tekemättä. Nyt ajattelin rohkaista itseni ja kokeilla tällaista, ei ihan perinteistä vanukasta vaan sellaista marjaversiota. Ehkä mä sitten jossain vaiheessa uskallan tehdä sen ihan oikean version (ja se ”tohotinkin” pitää hommata). Lakkaversiosta tuli todella hyvä (lakat nousee pintaan), mustikkaversio jäi vähän turhan löysäksi eli mustikoista irtosi liikaa nestettä (hyvän makuista oli siitä huolimatta). Ei siis paras vaihtoehto sellaisenaan tuohon ”muita marjoja” -kohtaan.
4 dl laktoositonta kuohukermaa
1 dl laktoositonta maitoa (tai kahvimaitoa)
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 dl lakkoja tai muita marjoja
(1 – 2 tl sokeria marjojen päälle)
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Sekoita kerma ja maito kattilassa, lisää sokeri. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet tangosta irti veitsenkärjellä ja lisää ne kattilaan. Lisää myös se halkaistu vaniljatanko. Lämmitä seosta, kunnes sokeri on sulanut.
Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaisten rakenne kevyesti rikki. Nosta vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta. Lisää lämmin seos pikkuhiljaa keltuaisten joukkoon, koko ajan sekoittaen.
Laita uuninkestävät ”brulee-vuuat” (esim. annosvuuat tai uuninkestävät kahvikupit) toiseen uuninkestävään vuokaan.
Laita marjat ”bruleevuokien” pohjalle (ripottele tarvittaessa sokeria marjojen päälle). Jaa kermaseos tasaisesti vuokiin marjojen päälle.
Lisää kuumaa vettä uuninkestävään vuokaan niin paljon, että vesi on ”bruleevuokien” puolessa välissä. Varo, ettei vettä mene bruleen sekaan.
Kypsennä uunissa n. 60 minuuttia, kunnes brulee on hyytynyt.
Jäähdytä ja laita jääkaappiin odottelemaan tarjoilua. Mä en omista ”tohotinta”, niin jäi bruleeseen kuuluva sokerikuorrutus tekemättä. Pieni kaasupoltin menee siis hankintalistalle.
#jälkiruoka #jälkkäri #laktoositon #gluteeniton #paahtovanukas #kermavanukas #lakka #hilla #marjat #brulee