Tätä pataa tein 40-vuotisjuhliini. Osallistujille kerrottiin, että ruokana on possupataa; se mitä possun osaa käytän, jätin tietoisesti kertomatta. 😉 Rakkaissa sukulaisissani on henkilöitä, jotka olivat ilmoittaneet, että ikinä eivät söisi possunposkia, koska ei se lihaa edes ole.
Noh, pakkohan mun oli sitten yrittää saada mielet käännettyä ja ta-daa, onnistuin siinä! Kun ruokaa haettiin kehujen kera lisää, kerroin, että se possun liha on possun poskea. Sain sellaista epäuskoista naurua tunnustuksen päälle, mutta edelleen pata maittoi.
1 kg porsaan poskia
1 hapan omena
1 makea omena
2 porkkanaa
2 pkt pekonia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 dl punaviiniä
6 dl lihalientä
3 rkl hunajaa
10 maustepippuria
rosmariinia (tuoretta tai kuivattua)
suolaa, mustapippuria
oliiviöljyä
voita
Kuori ja pilko porkkanat, omenat ja sipuli. Kuori myös valkosipuli. Saavat olla ihan reilun kokoisia, pitkä haudutusaika ”sulattaa” omenat, porkkanat ja sipulikin ehtivät pehmetä.
Pilko pekoni kylmään pataan ja ruskista kevyesti. Kun pekonista on irronnut hieman rasvaa, lisää paloitellut porkkanat, omenat ja sipulit (myös valkosipuli). Jos näyttää siltä, että rasvaa on liian vähän (nykyään jotkut pekonit ovat aika vähärasvaisia), lisää hieman oliiviöljyä, jotta eivät pala pohjaan. Ruskista (kevyesti) poskipalat pienissä määrin paistinpannulla oliiviöljy-voiseoksessa. Nosta posket pataan sitä mukaan kun ne väriä saavat. Huuhtele lopuksi paistinpannu tilkalla punaviiniä, kaada se pataan ja lisää loputkin nesteet lihojen päälle, lisää muut mausteet hunajaa lukuunottamatta.
Anna padan hautua kannen alla miedolla lämmöllä ainakin 4 tuntia. Kurkkaa välillä, ettei neste ole kokonaan haihtunut. Jos näin meinaa käydä, lisää tilkka vettä pataan.
Kun pata on valmista, lisää hunaja, sekoita ja tarkista maku suolan ja pippurin osalta ennen tarjoilua. Pataa voi tarjota esim. valkosipulikermaperunoitten tai lohkoperunoitten kanssa
#possunposki #possupata #pataruoka #slowfood #uuniruoka #gluteeniton #laktoositon #porsaanposki