Jänis-/rusakkopata
Isäni oli käynyt ansiokkaasti metsällä ja saanut saaliiksi mukavan kokoisen rusakon. Oltiin sovittu, että ennen joulua meijän koko perhe kokoontuisi saman pöydän ääreen ja mun vastuulla olisi tuo rusakon valmistus. Isän pikku apurina olin joskus lapsena ollut jänispataa valmistamassa, mutta näin aikuisiällä en ollut saanut moista riistaa käsiteltäväkseni. Mulle annettiin muutoin vapaat kädet, isäni ainoa ehto oli, että riistan pitää maistua. No, mä sitten googlailin erilaisia jänispata reseptejä, poimin hyvältä kuulostavia ainesosia ja koostin sitten tämän ohjeen. Isä oli aavistuksen verran skeptinen, kun kerroin ruuassa olevan portviiniä. ? Mutta… Ruoka sai isältä isosti kiitosta ja se oli niin hyvää, että siitä soiteltiin serkulleni ihan savonmaalle asti ? Tällä kertaa tein tätä meille metsäjäniksestä, jota sain tilaamalla Tampereen kauppahallin Laatulihasta! Molempi parempi voisi tässä tilanteessa sanoa eli käytä rusakkoa tai jänistä, hyvää on!
1 hyvin puhdistettu jänis tai rusakko
200 g porsaan kylkeä siivuina
nokare laktoositonta voita
3 porkkanaa
6 – 10 salottisipulia
2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
1 rkl katajanmarjoja
1/2 tl suolaa
5 dl riistafondia, ohjeen mukaan laimennettuna
2 – 5 dl portviini (eli riistafondin kanssa yht. n. 1 l nestettä)
200 g kanttarelleja (tai 2 dl kuivattuja)
1 rkl ruskeaa maizenaa suurustamiseen
Paloittele hyvin puhdistettu jänis/rusakko annospaloiksi luineen (pyri poistamaan mahdolliset haulit pois).
Leikkaa porsaan kylkisiivut sentin paloiksi ja ruskista pannulla voissa. Siirrä pataan. Ruskista sitten kuivaksi pyyhityt jäniksen palat samassa rasvassa kauniin ruskeiksi, lisää pataan. Ruskista rasvassa myös kanttarellit (mikäli käytät tuoreita) ja laita sivuun odottamaan (kanttarellit käytetään ihan ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa).
Käytä pannulla myös reiluiksi lohkoiksi pienityt sipulit, porkkanat ja lisää lihojen joukkoon. Lisää mustapippuria, laakerinlehdet, murskatut katajanmarjat ja suolaa. Kaada pataan fondi ja portviini (niin paljon, että lihat peittyvät).
Anna hautua kannella peitettynä n. 2,5 – 3 tuntia 175 asteisessa uunissa. Kun lihat ovat kypsiä, nosta ne pois padasta. Suurusta liemi Maizenalla. Irrota halutessasi lihat luista ja lisää pataan, lisää tässä vaiheessa myös kanttarellit. Anna kuumentua kiehuvaksi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai fondia.
Tarjoa esim. perunamuussin tai paistinperunoiden kera. Lisukkeeksi ruisleipää, puolukkahilloa tai marjahyytelöä.
#jänis #metsäjänis #rusakko #pataruoka #jänispata #rusakkopata #riistaruoka #laktoositon #gluteeniton #slowfood #hitaastihyvää #uuniruoka #portviini #katajanmarja #hare #mountainhare #brownhare #europeanhare #harefood #casserole #stew #hotpot #game #gamefood #lactosefree #glutenfree #juniperperry #portwine