Lakulimppu, kuin saaristolaisleipä lakulla
Soppa365 -sivustolta hoksasin lakulimpun ohjeen. Tykkään saaristolaisleivästä ja lakusta, joten tämä kombo kuulosti todella vastustamattomalta. Päätin kokeilla tätä joulupöytään ja siellähän se olikin varsinainen menestys! Laku maistui hyvin ja kuten oli suositeltu, tämä oli ihan äärimmäisen hyvää graavilohen kanssa (testasin sekä viski- että ginigraavattua lohta). Alkuperäistä ohjetta hieman muokkailin.
Lakulimppu
(2 kpl)
n. 100 g lakritsia (mä käytin Pandan Pepe Original -patukoita x3)
5 dl appelsiinitäysmehua
50 g tuorehiivaa
1 dl Muscovadosiirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijuurijauhetta
1 ½ dl ruisleseitä
2 dl ruisjauhoa
5 dl vehnäjauhoa
Halkaise lakritsipatukat saksilla ja leikkaa ne palasiksi. Ei tarvitse olla mitään hirmuisen hienoa silppua, sattumat ovat hyvä juttu. ?
Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota pallovatkaimella sekoitellen. Lisää hienonnetut lakritsipalat, siirappi, suola, lakritsinjuurijauho, leseet ja jauhot. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä tunnin verran.
Kaada taikina kahteen voideltuun pitkänmalliseen leipävuokaan (1½ l) ja anna kohota vielä puoli tuntia. Mä käytin tässä ihan foliovuokia.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paista leipiä uunin alatasossa noin tunti.
Leivän maku paranee ajan myötä ja se säilyy jääkaappilämpötilassa (esim. pakastepussissa) pari viikkoa.
#leipä #makealeipä #laku #lakritsi #limppu #maidoton #appelsiinimehu #leivonta #joulupöytään #joulu #graavilohenkanssa #herkutteluun #bread #sweetbread #liquorice #licorise #licorisecandy #withoutmilk #nomilk #orangejuice #christmas