Meillä oli yökylässä nuorimies, joka tykkää erityisen paljon lohiruuista sekä salaatista. Päivällä söimme ruuaksi kylmäsavulohipastaa ja jälkiruuaksi sitruunakiisseliä. Ainakin tällä nuorella on aivan käsittämättömän nopea aineenvaihdunta (tai sitten vain kyltymätön ruokahalu 😉 ), joten piti varmistaa, että iltaruuaksikin on jotain vähän täyttävämpää. Olen joskus vuonna nappi ja kirves tehnyt feta-pinaattipiirakkaa, joten aattelin, että sitähän voisi kokeilla. Kyllähän se hyvältä maistuikin, kun piiraan päälle laitettiin vielä vähän juoksevaa hunajaa (ostamamme fetajuusto oli nimittäin aika happaman makuista).
1 annos gluteenitonta piirakkapohjaa (laitoin tällä kertaa vaaleiden jauhojen sijaan Myllärin gluteenittomia kaurajauhoja)
1 pieni purjo
pieni tilkka oliiviöljyä
2 pss (300 g) hienonnettua pakastepinaattia
½ tl suolaa
1 pss (80 g) baby-pinaattia (sitä mikä on valmista käytettäväksi)
200 g laktoositonta fetajuustoa
175 g vähäläktoosista mozzarellajuustoa
8 kpl kirsikkatomaattia
2 kananmunaa
2 dl laktoositonta kermaviiliä (tai kermaa)
½ tl mustapippuria (tai muutama rouhaisu myllystä)
vajaa 1 tl valkosipulijauhetta
½ tl suolaa
Pese ja silppua purjo. Kuullota se pienessä määrässä öljyä. Kun purjo on vähän pehmennyt, lisää jäiset pakastepinaatit. Hauduttele, kunnes vesi on haihtunut. Lisää babypinaatit, sekoittele, kunnes pinaatit painuvat kasaan. Mausta suolalla.
Painele gluteeniton piirakkapohja uunin kestävän piirakkavuuan pohjalle sekä vähän myös reunoille. Pilko fetajuusto sekä puolita kirsikkatomaatit. Laita piirakkavuuan pohjalle reilu puolet mozzarellajuustoraasteesta.
Lisää pinaatti-purjoseos juustoraasteen päälle. Laita fetajuustopalat pinaatti-purjoseoksen päälle sekä lisää myös puolitetut kirsikkatomaatit. Lisää fetajuustopalojen ja tomaatin puolikkaiden päälle loput juustoraasteesta.
Sekoita keskenään kermaviili (tai kerma), pippuri, valkosipulijauhe sekä suola. Kaada piirakka-ainesten päälle.
Paista 200 asteessa n. tunnin verran. Anna piirakan hetken ”levätä” ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka salaatin kera.
#piirakka #suolainenpiirakka #iltapala #gluteeniton #vähälaktoosinen #kasvisruoka #illanistujaiset #pääruoka #pinaatti