Perinteiset rapujuhlat on taas vietetty. Meidän rapujuhlapoppoon perinteisiin kuuluu alkukeitto, joka on ollut sosekeitto (tänä vuonna tarjottiin kahta erilaista keittoa; peruna-purjososekeitto sekä porkkana inkiväärisosekeitto). Pääruuaksi popsitaan rapuja tai jos niistä ei jostain syystä välitä, niin tarjolla on ollut myös monenlaisia piirakoita (mm. Västerbotten). Parina edellisenä vuonna jälkiruokakakkuna on ollut rapujuhlien liköörikakku, joten tänä vuonna aattelin, että voitais kokeilla jotain uutta. Tämä on ihanan raikas ja sopii varmasti moneen muuhunkin tilaisuuteen (kuin pelkästään rapujuhliin) sopivan kirpsakkaana jälkiruokana. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! 🙂
Pohja:
150 g gluteenittomia kaurakeksejä
50 g voita
Mousse:
1 1/2 dl lemon curdia
yhden sitruunan mehu puristettuna
yhden sitruunan kuoret raastettuna
200 g laktoositonta kreikkalaista jogurttia (esim. Rainbow)
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl laktoositonta kuohukermaa
6 liivatetta
(1 tl keltaista elintarvikeväriä)
Kiille:
2 sitruunan mehut
vettä
4 tl sokeria
3 liivatetta
2 tl keltaista elintarvikeväriä
Pohja:
Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista sopivan kokoinen pala.
Murskaa pohjan keksit pieneksi muruksi esimerkiksi tehosekoittimisessa. Murskaaminen onnistuu myös esim. kaulimella painellen. Sulata voi ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele pohjamuruseos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle.
Sitruunamousse:
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Varo raastamasta vaaleaa osaa. Purista raastamisen jälkeen mehut sitruunasta. Yhdistä jogurtti, sokerit, sitruunan kuoriraaste (sekä elintarvikeväri). Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana jogurttiseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen, jotta seos ei paakkuunnu. Lisää kermavaahto. Kumoa lemon curd täytteeseen ja sekoita kevyesti lastalla muutaman kerran nostellen. Tahna saa jäädä epätasaisesti täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Kiille:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Purista sitruunoiden mehu. Lisää vettä sen verran, että syntyy nestettä yhteensä 2 dl. Makeuta sitruunavesi sokerilla ja sekoita niin kauan, kunnes sokeri on täysin liuennut. Lisää elintarvikeväri, sekoita huolellisesti. Kaada kattilaan sitruunavedestä noin kolmannes. Kun sitruunavesi lähes kiehuu, lisää puristetut liivatteet. Kaada liivatesitruunavesi lopun sitruunaveden joukkoon. Anna jäähtyä, muttei kuitenkaan jähmettyä. Kaada jäähtynyt kiille sitruunamoussen päälle ja laita kylmään jähmettymään tunniksi pariksi.
Kun kakku on hyytynyt, ota se varovasti pois irtopohjavuoasta. Tarjoa esim. rapujuhlien jälkiruokana.
#sitruuna #sitruunakakku #mousse #sitruunamousse #lemoncurd #sitruunatahna #jälkiruoka #rapujuhlat #rapujuhla #juhlat #raikaskakku #hyytelökakku #gluteeniton